Heel duurzaam, heel licht maar zo sterk als steen!

duostone: hoogwaardige keramische vloertegels verlijmd op een speciale onderlaag van SERAFOAM®. Een gaskeramiek van volledig gerecycled materiaal! Slechts 16 kilo per tegel en dat is een fractie in vergelijking met beton of natuursteen in hetzelfde formaat.

Het bijzonder lichte gewicht maakt toepassing en verwerken van deze XL tegels stukken eenvoudiger. Omdat je ze direct op een goede, stabiele ondergrond van zand kunt verwerken voor een mooi, strak en blijvend resultaat. En omdat ze niet in de specie of lijm hoeven worden verwerkt kun je ze heel eenvoudig ook weer ergens anders (her)gebruiken. Duurzaam zeiden we toch? Lees hier meer over SERAFOAM® en duostone.

Laat je adviseren door een erkend vtwonen buitentegels dealer en volg de adviezen op. Zo voorkom je vervelende verrassingen bij de aanleg van je terras.

Logo_Serafoam

Materialen en kleuren

Maak je uiteindelijke keuze altijd aan de hand van echte monsters. De kleuren van foto’s en drukwerk kunnen afwijken van de werkelijkheid. Door het gebruik van natuurlijke materialen kunnen er altijd kleine kleur- en structuurverschillen ontstaan in verschillende producties. Bestel je buitentegels daarom altijd in één keer. Je doet er bovendien verstandig aan iets extra’s te bestellen zodat je tegels eventueel kunt vervangen zonder een opvallend kleurverschil.

Controleer je buitentegels

Controleer de tegels altijd voor gebruik. Verwerkte materialen kunnen namelijk niet worden gereclameerd.

Verwerking

Laat het verwerken van bij twijfel aan een professional over. Hoveniers en stratenmakers zijn gespecialiseerd, er kan niets tegen hun jarenlange ervaring en vakkennis. Wil je het toch graag zelf leggen, hou dan rekening met de volgende punten;

Je nieuwe duostone buitentegels dienen altijd door elkaar verwerkt te worden, omdat er tussen de verschillende pallets lichte kleurverschillen kunnen bestaan. Een groot bijkomend voordeel van door elkaar verwerken is dat je zo de mooiste kleurschakering van je nieuwe buitenvloer kunt verkrijgen.

Een goede bestrating begint met een goede ondergrond. De ondergrond zorgt voor stevigheid en stabiliteit van je terras. Met een goede ondergrond voorkom je verzakkingen en verklein je de kans op breuk. Hoe zwaarder de belasting van het terras  des te dikker moet de fundering zijn om die belasting op te kunnen vangen. Je duostone buitentegels kunnen goed gestraat worden op geel zand. De onderlaag moet hierbij uit 10 tot 25 cm geel zand bestaan, afhankelijk van de belasting. Om voor een extra stevig zandbed te zorgen kun je onder deze 25 cm dikke zandlaag nog een pakket van 10 cm grof split of gebroken puin aanbrengen. Het aftrillen en vlak maken van de ondergrond voordat de bestrating gelegd worden is hierbij belangrijk. Verder moet de bestrating altijd met afschot gelegd worden om het hemelwater af te kunnen voeren. Dit wil zeggen dat de bestrating een klein beetje afloopt.Voordat je begint met het aanleggen van de bestrating is het belangrijk om de verschillende hoogtes te bepalen. Het te leggen afschot dient altijd 1 à 2 cm per strekkende meter te zijn. Met het toepassen van een goed afschot voorkom je dat er water blijft staan op je duostone buitenvloer.

Ook kan er gebruik gemaakt worden van een gestabiliseerde ondergrond. Stabilisatie is een mengsel van straatzand en droog cement. Hiervoor wordt meestal een verhouding gebruikt van 1 deel droog cement op 10 delen straatzand, zodat de ondergrond nog waterdoorlatend blijft. Een gestabiliseerde ondergrond voorkomt verzakkingen, omdat het de ondergrond enorm verstevigt. Ook kun je stabilisatiematten gebruiken: gevlochten, kunststofmatten die wel vocht doorlatend zijn maar de korrels van het zandbed tegenhouden. LET OP – duostone tegels kunnen na het leggen niet worden afgetrild!

Voegen

Hanteer voor je duostone tegels een minimale voeg van 3 mm , dit voorkomt beschadigen en geeft extra stabiliteit.  Zorg er altijd voor dat je bestrating goed opgesloten ligt. Vaste elementen in je tuin zoals de gevel, een schuur of borders zorgen voor een natuurlijke opsluiting. Aan de zijden van je terras of oprit waar zo’n opsluiting niet aanwezig is kun je opsluitbanden plaatsen.

Het afvoegen van de vloer kan met verschillende producten. Zo kun je ervoor kiezen om af te voegen met voegzand. Ook is het mogelijk om een kunsthars gebonden voeg te gebruiken. Grote voordeel hiervan is dat je minder onkruid krijgt, tevens zijn deze voegen ook elastisch. Dit beperkt het scheuren van de voegen als de ondergrond niet volledig stabiel is aangelegd.

Veel succes en vooral veel plezier van je nieuwe buitenvloer!